Usein kysyttyä

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Vakuutukset

Mikä on pyörän ajoneuvoluolla, kun sen teho on 250W, maksiminopeus 25km/h ja sähköavustus toimii ainoastaan polkemalla?

Tällainen pyörä on tavallinen sähköavusteinen polkupyörä ja siihen sovelletaan tavallisen polkupyörän liikennesääntöjä.

Mikä on pyörän ajoneuvoluokka, kun sen teho on 750W, maksiminopeus 25km/h ja siinä on kaasukahva?

Tällaisen pyörän ajoneuvoluokka on L1e-a eli mootorilla varustettu polkupyörä. Pyörällä saa polkea kovempaakin kuin 25km/h, mutta sähkömoottori on säädetty siten, että se kytkeytyy pois päältä kun nopeus saavuttaa 25km/h. Moottorilla varustettu polkupyörä ei tarvitse ajokorttia eikä rekisteröintiä. Sähköiset liikkumisvälineet | Traficom

Mitä varusteita verkkokaupassa finfat.fi -myytäviin pyöriin kuuluu vakiona?
Myymiimme pyöriin sisältyy vakiona kaikki ajamiseen tarvittava (mm. akku, laturi, näyttö, polkimet, seisontatuki, satula). Pyörämallista riippuen siihen voi lisäksi kuulua lisävarusteita kuten lokasuojat, tavarateline, matkapuhelinteline USB-latauksella, äänimerkki, LED-valot edessä/takana, takaheijastin sekä takavaloon integroidut vilkut). Lisävarusteet on esitelty pyörien tuotesivuilla.
Missä voin huoltaa pyörän, jonka olen ostanut finfat.fi -verkkokaupasta?

Voit huoltaa pyöräsi Finfatilla Vuokatissa, lähimmässä polkupyörähuollossa tai suorittaa huollot itse. Muista ensihuolto (noin 300km ajon jälkeen ja alle 4kk ostopäivästä). Muista myös pyörän jokapäiväinen huolto pesemällä sitä säännöllisesti ja pitämällä mekaaniset osat rasvattuna. Myös vaijereihin ja sähköliittimiin (mm akun kontaktipintoihin) kannattaa silloin tällöin suhauttaa voiteluöljyä.

Takuutapauksissa ota aina ensin yhteyttä FINFAT:n puoleen. Selvitämme takuutapaukset ja ohjeistamme, kuinka asiassa edetään. Takuukorjaukset suoritetaan ensisijaisesti FINFAT:n toimesta.

Mistä saan varaosia pyörääni, joka on ostettu verkkokaupasta finfat.fi?

Saat pyörääsi kaikki varaosat kauttamme. Jos tarvitsemaasi osaa ei löydy kaupastamme, ota meihin suoraan yhteyttä!

Saanko "virittää" pyöräni kulkemaan kovempaa kuin 25km/h?

Et saa. Jos virität pyörän kulkemaan liikennekäytössä lujempaa kuin 25km/h, se rinnastetaan mopoon. Pyörälle antamamme takuu myös raukeaa, jos pyörä “viritetään” kulkemaan lujempaa kuin 25km/h.

Kuinka sähköpyörät kestävät vesisadetta/kosteutta?

Myymämme sähköpyörämallit on suunniteltu toimimaan myös märissä olosuhteissa ja ne ovat hyvin roiskevesisuojattuja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pyörien komponentit eivät ole täysin vesitiiviitä, minkä vuoksi on otettava huomioon muutamia tärkeitä asioita: Rankka vesisade tai vedenpaine voi aiheuttaa useimmille sähkölaitteille toimintahäiriöitä ja tämä on mahdollista myös sähköpyörien tapauksessa. Pyörän kastuminen kovassa vesisateessa tai talvella loskaisissa/lumisissa olosuhteissa ei ole hyväksi sen sähköosille eikä mekaniikalle. Teiden suolaaminen lisää talvella osien korroosioriskiä. Onkin tärkeää muistaa pestä ja kuivata pyörä säännöllisesti ja rasvata ketjut sekä muut liikkuvat mekanismit monitoimiöljyllä (esim. WD40 tai CRC556). Paras vaihtoehto olisi, jos pyörä voidaan säilyttää kuivissa sisätiloissa. HUOM! Pyörää ei saa pestä painepesurilla, koska kova vedenpaine voi aiheuttaa osien rikkoutumisen. Pyörän takuu raukeaa, jos sitä pestään painepesurilla.

Kuinka sähköpyörät toimivat pakkasella?

Myymillämme sähköpyörillä voi ajaa pakkasella täysin normaalisti. Pyörämme on testiajettu lumisissa olosuhteissa -38°C lämpötilassa, eikä toiminnassa ole havaittu eroa verrattuna lämpimimpiin keleihin. Kova pakkanen ja lumi voivat kuitenkin aiheuttaa pyörän mekanismien jäykkyyttä/ jumiutumista aivan kuten tavallistenkin polkupyörien kohdalla.

Huom. Akku pitää ottaa käyttöön aina lämpimänä lähdettäessä ajamaan pyörällä, jotta sen elinikä ei lyhene odotettua aikaisemmin. Jos akkua on säilytetty kylmässä, tulee se ottaa huoneenlämpöön vähintään 30 min ennen pyörällä liikkeellelähtöä.

Talvella akun avustama kantomatka voi heikentyä lämpimiin keleihin verrattuna noin 30% riippuen lämpötilasta.

Sähköpyörän kuljettaminen auton pyörätelineessä?

Sähköpyörä voidaan kuljettaa auton pyörätelineessä, kunhan muistetaan irrottaa akku ja suojata kosteudelle/pölylle alttiit osat kuljetuksen ajaksi. Parhaan suojan antaa kunnollinen pyöräpeite, jolla koko pyörä suojataan kuljetuksen ajaksi. Näin kosteus ja lika ei pääse tunkeutumaan esimerkiksi sähköliittimiin tai laakereihin.

Sähköpyörän akun kierrätys?

Sähköpyörässä on suuri litiumakku, joka tulee viedä asianmukaiseen keräyspisteeseen (jätekeskus/lajitteluasema). Sitä ei saa viedä kaupan paristonkeräyspisteeseen tai hävittää kotitalousjätteen mukana.

Voinko viedä sähköpyöräni ulkomaille?

Meiltä ostetun pyörän vienti ulkomaille on aina omistajan vastuulla, emmekä ole missään vastuussa Suomen ulkopuolella sijaitsevista pyöristä. Otathan itse selvää kohdemaan laista ja asetuksista, jos olet aikeissa viedä pyöräsi ulkomaille.

Saako sähköpyörällä tai ajoneuvoluokan L1e-a sähkömoottorilla varustetulla polkupyörällä ajaa maastossa jokamiehenoikeudella?

Kyllä saa. Ympäristöhallinnon mukaan sähköpyöriin ja L1e-a -luokan sähkömoottorilla varustettuun polkupyöriin sovelletaan moottorittomien ajoneuvojen vaatimuksia ja niillä saa liikkua maastossa jokamiehenoikeudella. Toiminnasta ei kuitenkaan saa aiheutua maanomistajalle vähäistä suurempaa haittaa aivan kuten muullakin tavoin maastossa liikuttaessa.

Saako sähköpyörällä tai ajoneuvoluokan L1e-a sähkömoottorilla varustetulla polkupyörällä kuljettaa metsästysasetta tai -jousta?

Kyllä saa. Poliisihallituksen päätöksen mukaan sähköavusteinen polkupyörä ja ajoneuvoluokan L1e-a sähköpyörä rinnastetaan metsästämisessä polkupyörän käyttöön samassa tarkoituksessa. Sitä saa näinollen käyttää maastossa ja muutenkin metsästysaseen tai -jousen kuljettamiseen metsästyslain mukaisesti.

Kuinka finfat.fi -verkkokaupan pyörät toimitetaan?

Kaikki pyörämme toimitetaan kotiovelle tuotuna lähes valmiiksi koottuna laatikossa. Kuljetusliike vaihtelee pyörämallin mukaan.

Englanninkieliset kokoamisohjeet tulevat toimituksen mukana ja suomenkieliset ohjeet saat ladattua täältä: Käyttöohjeet ja takuuehdot – FINFAT

Mihin voin vielä pyörätoimituksen mukana tulevan pakkausmateriaalin?

Suurin osa pyöristämme toimitetaan pahvilaatikossa ja suojana on myös solumuovia. Vie pahvi ja muovi lähimpään kierrätyspisteeseesi. Pahvi pahvinkierrätykseen ja muovi muovinkierrätykseen. Pidetään ympäristöstämme huolta! 

Tarvitseeko poljinavustuksella toimiva 250W sähköpyörä liikennevakuutuksen?

Ei tarvitse. Se rinnastetaan tavalliseen polkupyörään. Myymämme pyörämallit kuuluvat tähän ajoneuvoluokkaan, joten voit ottaa rennosti eikä sinun tarvitse huolehtia niiden vakuuttamisesta 🙂

Tarvitseeko kaasukahvalla varustettu 750W sähköpyörä liikennevakuutuksen?

Kyllä tarvitsee. Tällaisen pyörän ajoneuvoluokka on moottorilla varustettu polkupyörä (L1e-a). Sen teho saa olla maksimissaan 1000W ja moottori voi toimia ilman polkemista. Moottorin on kuitenkin kytkeydyttävä pois päältä kun nopeus saavuttaa 25km/h. Liikennevakuutus on pakollinen moottorilla varustetuille polkupyörille.

Sähköiset liikkumisvälineet | Traficom

Mistä saan hankittua liikennevakuutuksen?

L1e-a moottorilla varustettuun polkupyörään voi kysyä liikennevakuutusta omasta vakuutusyhtiöstä. Vakuutuksen hankkimista varten tarvitset pyörän mallin sekä runkonumeron. Liikennevakuutuksen hinta on noin 80-150€/vuosi.

Shopping Cart
0
Ostoskori